Aquest llibre és el resultat del treball col·laboratiu entre la comissió d’Economies Feministes de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), la comissió de Publicacions i Formació de la XES i les estudiants del postgrau d’Economia Social i Solidària – Estudis Cooperatius.

La necessitat fonamental d’escriure’l sorgeix de que tot i que l’Economia Solidària (ESS) i l’Economia Feminista (EF) comparteixen molts valors, massa sovint l’ESS no acaba d’integrar totalment i de forma transversal les aportacions de l’EF. Amb aquest treball, per tant, hem volgut evidenciar com l’Economia Solidària i Feminista pot ser una realitat i ho hem fet sobretot des de la pràctica, visibilitzant iniciatives d’arreu del territori que ja integren perspectives feministes, anticapitalistes i antiracistes en la seva forma d’organitzar-se, de relacionar-se i de concebre la vida.

Les temàtiques que es tracten són només unes quantes d’entre moltes que es van decidir també de manera conjunta, treballant tots els continguts col·lectivament i donant com a resultat una obra coral i plural. És un recull de bones pràctiques de l’economia feminista (EF) desenvolupades per entitats de l’Economia Social i Solidària (ESS) amb l’objectiu de donar-li un enfocament no acadèmic, de creació col·lectiva de coneixement, i molt compromès en reconèixer l’agència de les  diferents autores, veus diverses que fan aportacions teòriques des dels projectes que nodreixen diàriament la pràctica de l’Economia Solidària i Feminista que trenquen amb les lògiques capitalistes, racistes i patriarcals. S’ha volgut també posar especial èmfasi en incloure experiències no formalitzades dins de l’ESS però molt rellevants alhora d’exemplificar pràctiques feministes, com ara xarxes informals o grups de suport mutu.

El llibre s’inicia amb una introducció de l’Estel·la Marcos, la Sarai Dorado i l’Alba Crespo, que ofereix les bases teòriques per contextualitzar l’economia feminista, l’economia de les cures, l’ecofeminisme i el feminisme decolonial. A continuació es dona pas al desenvolupament de les sis temàtiques escollides:

  • Feminisme, sobirania alimentària i Economia Solidària: apunts per reconèixer tensions i teixir ponts, desenvolupat per Martina Marcet de Ramaderes de Catalunya. 
  • Treballar, cuidar, criar: reflexions i propostes entorn de les cures des de la cooperació social, escrit per Ana Muñoz i Elba Mansilla de La Ciutat Invisible. 
  • Transicions organitzatives feministes: l’experiència de LaFede.cat, per Jùlia Granell Barberà. 
  • Dones defensores del dret a viure a la ciutat, desenvolupat per Blanca Valdivia de Col·lectiu Punt 6. 
  • Migrar, resistir i construir, escrit per Tariana Salazar de l’Associació MigrESS Migració i Economia Social i Solidària. 
  • Salut i cures comunitàries, escrit per Mireia Bosch, exsòcia de Cos cooperativa de salut. 

Amb aquesta publicació, volem mostrar que l’economia social i solidària pot ser feminista, més enllà d’un concepte teòric, posant en valor les realitats que es construeixen amb els esforços que moltes dones realitzen quotidianament des de la pràctica. No obstant això, és una realitat que té molt recorregut dins del mateix moviment. 

Des de l’ESS cal reconèixer el valor de les aportaciones de la mirada feminista a les relacions econòmiques, com el replantejament de les inèrcies productivistes, androcèntriques i estretores de mires (societàries, urbano cèntriques, classistes, etc), la centralitat de les cures o la necessitat de reorganització democràtica de les entitats i cooperatives. Les experiències concretes que ens desgranen les autores seràn, segur, de gran ajuda per aconseguir aquesta valorització.