Editorials Consonni

a6272112a1577fdea6b35fd0b1ad76f9_400x400consonni és una productora d’art contemporani sense ànim de lucre i editorial especialitzada en llibres de crítica i art. Localitzada a Bilbao, la productora es crea el 12 de desembre de 1996. consonni convida a artistes a desenvolupar projectes que generalment no adopten un aspecte d’objecte d’art exposat en un espai. consonni investiga fórmules per expandir conceptes com el comissariat, la producció, la programació i l’edició des de les pràctiques artístiques contemporànies. consonni proposa registrar les diverses maneres de fer crítica en l’actualitat i de crear esfera pública, amb els feminismes com a full de ruta.

Després de 20 anys de trajectòria, les línies de producció fonamentals en l’actualitat són cinc que es barregen i es contagien:

1 / Produccions artístiques. 
Treballs amb artistes com  Jon Mikel Euba, Ibon Aranberri, Andrea Fraser, Hinrich Sachs, Itziar Okariz, Iratxe Jaio & Klass van Gorkum, Virginia Villaplana, Superflex, María Ruido, Martha Rosler … que prenen prestat de la contemporaneïtat les seves pròpies eines, desenvolupant projectes d’art amb formats molt diferents (des de vídeos, fotografies, un àlbum de música, performances fins a una visita guiada a un parc d’atraccions abandonat, una marxa zombi …).
2 / Edició de publicacions d’art i crítica cultural. L’editorial consonni compta amb tres col·leccions ( Projectes, Paper i Uns ) per publicar diversitat de formats i explorar les possibilitats de l’edició en diàleg amb l’art contemporani publicant assajos, crítica d’art, llibres d’artista … Edicions de  Lucy R. Lippard, Pablo Helguera, Ainara LeGardon & David Garcia Aristegui, Martí Manen, Marcelo Expósito, Mery Cuesta, Remedios Zafra, Maite Garbayo Maeztu, Victor del Riu, Virginia Villaplana, Elssie Ansareo, Maria Ptqk, Maider Zilbeti, Jaime Conca, Fito Rodríguez, Pau Mart

3 / Ocell i ornitòleg al mateix temps. 
Investigació sobre el concepte producció, les formes de treball cultural i la identitat excepcional de productora d’art contemporani. Exploració transversal que travessa les maneres de treballar de consonni i els qüestiona contínuament. Pren forma de tres residències (Escorxador-Madrid, Hangar-Barcelona, Iaspis-Estocolm) i una invitació a participar com a curator guest en ISCP-Nova York …, més d’un centenar d’entrevistes en quatre ciutats (Madrid, Barcelona, Nova York i Estoclmo), dos projectes de nova producció (de Pau Mart i de Cabell / Carceller ), dues publicacions de Marcelo Expósito i de Gerald Rauningrellegint el text Autor com a productor de Walter Benjamin i un diari de Harriet Brown que reflecteix la totalitat del projecte.
 
4 / Esfera Pública des de les pràctiques artístiques.
 consonni investiga la noció del que és públic a través dels seus projectes. De manera específica, juntament amb altres organitzacions europees, consonni és sòcia fundadora d’una xarxa internacional ENPAP (European Network of Public Art Producers) creada el 2009. consonni va coordinar el simposi internacional “Going Public” a Bilbao al març de 2012. El 2014 es realitza el Pròleg Laboratori Esfera Pública  amb diferents agents i institucions. Posteriorment es formalitza en LaPublika , laboratori d’investigació artística sobre esfera pública (2015 i 2016) culminant amb el Ràdio Symposium LaPublika , un simposi internacional de 18 hores de durada en format ràdio en viu. Aquest projecte té la seva pròpia web que arxiva podcasts, imatges i l’impacte en premsa de tot el projecte en què van participar Cuathemoc Medina, Jesús Carrillo, Rosalyn Deutsche, Jaume Iregui, WHW, El Nen d’Elx, Belen Gopegui, Sang Fúcsia, Sra .Polaroiska, Oier Iruretagoiena, Los Torreznos, Rosa Casado & Mike Brookes, Daniel García Andujar, Gerard Ortín entre moltes altres.  
 
5 / Habitació Pròpia Compartida. 
Des del 2011, consonni compta amb local que funciona com a oficina des de la qual operar però que al mateix temps aporta un espai per programar.  HPC és un programa de residències , con_textos  són tallers de formació disseccionant el concepte d’edició. Es realitzen a l’oficina a peu de carrer de consonni en què han participat diferents professionals com  Johanna Gustafsson Fürst, Black Tulip, Fermín Jiménez Landa, Mabi Revuelta, María Virginia Jaua, Susi Bilbao, Sra. Polaroiska, Diego del Pozo, Macarena Revolta , Oriol Fontdevilla, Ainara LeGardon, Martí Manen … consonni pertany a  Sarean que és una xarxa que sorgeix des de i per al barri de Sant Francesc de la ciutat de Bilbao juntament amb altres agents culturals veïns.